Здравен Пътеводител

Спинална Стеноза (Стеснение на Гръбначно-Мозъчния Канал)

Гръбначно-мозъчния канал е костна структура, състояща се от 33 прешлена, спускащи се от черепа към гърба и обгражда гръбначния мозък. Различните отдели на гръбначния стълб се състоят от различен брой прешлени: шиен – от 7 прешлена, гръден 12 прешлена, поясен – от 5 прешлена, кръстцов – от 5 прешлена, и опашен – най-често от 4 прешлена.
Гръбначният мозък представлява дълъг и тръбовиден орган от нервна тъкан, разположен в гръбначно-мозъчния канал. Той е изграден от нервна тъкан и поддържащи клетки, който се простират от продълговатия мозък на мозъчния ствол до поясната област на гръбначния стълб. Гръбначният мозък е жизненоважна структура, която функция е предаване на нервни сигнали между мозъка и тялото.

Какво представлява стеснението на гръбначно-мозъчния канал (спинална стеноза)?

Стеснението на гръбначно-мозъчния канал е стесняване на пространството на едно или повече от едно места по протежението на гръбначно-мозъчния канал. Стесният канал може да доведе до притискането на нервните структури (гръбначен мозък и коренчета), който преминават по гръбначния стълб. Стесняването на гръбначно-мозъчния канал е най-често срещан в областта на кръста и шията. Част от пациентите със заболяване спинална стеноза може да нямат никакви оплаквания, а при друга група пациенти може да са налични симптоми като болка, изтръпване, намалена чувствителност и мускулна слабост. Тези симптоми могат да се засилят и влошат с течение на времето. Ако пациента има подобни симптоми и ако те прогресират с времето, трябва да се потърси своевременна медицинска помощ.

Най-честата причина за спинална стеноза е остеоартритът (известен също като ставна калцификация), който причинява износване и отслабване на гръбначния стълб. Други фактори могат да бъдат наличие на дискова херния, гръбначни фрактури и наранявания, кисти или тумори на гръбначния мозък и сколиоза. При тежки случаи на стеноза може да се наложи оперативно лечение, за декомпресия на притиснатия гръбначния мозък. Като резултат на нелекувани случаи на стеноза, може да се появи постоянна скованост, слабост, проблеми с равновесието, незадържане на урина (инконтингенция) или парализа.

Двата основни вида гръбначна стеноза са:

  • Цервикална стеноза – при това състояние се стеснява частта на гръбначния стълб в шийния отдел.
  • Лумбална стеноза -при това състояние, стеснението се случва в поясния отдел на гръбначния стълб. Това е най-често срещаната форма на спинална стеноза.

Поясната стеноза може да предизвика болки в кръста и в краката, както и скованост, изтръпване и слабост със затруднения в ходенето. Възможно е настъпването на нарушения във функциите на червата и пикочния мехур.

Какво е лечението при диагноза спинална стеноза?

Лечението на заболяването спинална стеноза варира в зависимост от тежестта на симптомите и точното местоположение на стенозиралия участък. При тежки случаи на спинална стеноза хирургичната намеса е неизбежна, но при леки случаи може да се приложи медикаментозно лечение, проследяване и наблюдение.

В началните стадии на заболяването на пациентите с тази диагноза се предписва медикаментозно лечение, съдържащо болкоуспокояващи лекарства и се назначава курс по физиотерапия и рехабилитация. Пациентите с диагноза спинална стеноза обикновено са по-малко активни поради наличието на болков синдром. Това води до отслабване на мускулатурата. Целта на провеждането на физиотерапия и рехабилитация е поддържане на мускулния тонус и издръжливост, поддържане гъвкавостта на гръбначния стълб и подобряване на баланса на тялото. Ако след прилагане на този курс на лечение, няма подобрение в състоянието на пациента, се разглеждат опциите за хирургично лечение.

Безимплантно лечение на спинална стеноза по микрохирургичен метод

При този метод се цели без поставяне на чужди тела (импланти) в тялото на пациента да се извърши декомпресия в съответния участък със стеснение на гръбначния стълб. При този метод стесненият канал се разширява отвътре навън. Това е един от най-съвременните методи при лечение на спинална стеноза и има редица предимства в сравнение с други стари хирургични техники, които вече не са предпочитани. Някои от тези предимства са:

  • Оперативната намеса е много по-краткотрайна в сравнение с класическата отворена операция.
  • Следоперативният период на лечение на пациента е значително облекчен и поради тази причина възстановителният период е много по-кратък.
  • Пациентът може да се върне към нормалното си ежедневие и работа за много по-кратко време.
  • Поради факта, че не се използват импланти рискът от евентуална следоперативна инфекция е минимализиран.
  • Рискът от усложнения, като парализа, увреждане на нервни окончания и др. е много по-малък в сравнение с класическата отворена операция.

Поради гореспоменатите причини безимплантното лечение на спинална стеноза по микрохирургичен метод е предпочитан и при пациенти в напреднала възраст, с придружаващи заболявания.

За по-детайлна информация и безплатно второ мнение от страна на специалистите ни по Неврохирургия не се колебайте да се свържете с нас!