Здравен Пътеводител

Какво предтсавлява ендопротезиране на тазобедрена и колянна става?

Какво предтсавлява ендопротезиране на тазобедрена и колянна става?

Артропластиката е хирургична операция за отстраняване на увредената по различни причини става и поставяне на протеза на нейното място. Най-често се прилага върху тазобедрените и коленните стави. Тази практика се нарича още операция за смяна на тазобедрена и колянна става.Ставите могат да бъдат увредени поради остеоартрит, хронично възпаление на ставите, фрактури, дисплазия, онкологични заболявания на костите и много други. Рискът от увреждане на ставите нараства с напредване на възрастта. Нарастващата честота на затлъстяването през последните години привлича вниманието като предразполагащ фактор към увреждане на ставите.

Ендопротезиране на колянна става

Хирургическата намеса за ендопротезиране на колянната става (колянна протеза) е операция за възстановяване на увредената става поради тежък артрит. Хората, които се нуждаят от смяна на колянна става, изпитват силна болка по време на ходене, изкачване на стълби и продължително седене. Дори в покой някои пациенти изпитват силна болка. С помощта на операцията за ендопротезиране на колянната става се цели облекчаване на болковия синдром и възстановяване на ставните функции.

Имплантите се поставят в следните части на ставата:

Долния край на бедрената кост

Горния край на тибията (голям пищял)

Задната част на коляното

Днес, освен пластмасови и метални протези, се използват и протези с керамично покритие.

Операцията се извършва под обща анестезия. Може да се наложи да използвате патерици или проходилка няколко седмици след процедурата. Хирургията за смяна на колянната става позволява облекчаване на болката, повишена мобилност и подобрено качество на живот.

Ендопротезиране на тазобедрена става

Често с нампредването на лвъзрастта се наблюдава увреждането на тазобедрената става. Тази увреда може да се дължи на няколко причини, като калцификация, ревматоиден артрит и остеонекроза. В резултат на това се появява силна болка и ограничение на подвижността. При ендопротезирането на тазобедрената става увредената повърхност на ставата се почиства и се заменя с метална, керамична и/или твърда пластмасова протеза. Операцията се извършва под обща анестезия. Може да се наложи да използвате патерици или проходилка няколко седмици след процедурата.

Как да разберем, че имаме нужда от смяна на тазобедрена и колянна става?

Ако от дълго време страдате от болки в областта на коляното или тазобедрената става и сте опитали следните методи на лечение:

  • Ако сте използвали противовъзпалителни лекарства дълго време, но болката ви не изчезва,
  • Използвали сте глюкозамин и хондроитин сулфат, но не сте забелязали никаква полза,
  • Ако избягвате болезнени дейности,
  • Ако трябва да използвате бастун или проходилка,
  • Ако не сте имали полза от физиотерапията,
  • Ако върху колянната Ви става е бил приложен кортизон, но не сте видели никаква полза,
  • Ако Вашият лекар Ви е препоръчал да отслабнете, но все още изпитвате затруднения при движение,

В такива случаи трябва да посетите специалист по ортопедия и травматология, за да се оцени състоянието Ви.

През последните години с навлизането на технологичните новости в областта на медицината, хирургическите операции за ендопротезиране на тазобедрена и колянна става са с много високо-процентна успеваемост. Не забравяйте, че с ендопротезиране на тазобедрена и колянна става болката ще намалее или ще изчезне, ще извършвате движенията и упражненията си по-свободно и ходенето Ви ще се подобри.

За да поддържате качеството си на живот обърнете внимание на ставното си здраве!