Здравен Пътеводител

Всичко от А до Я за камъните в бъбреците

Бъбреците действат като филтър в тялото и са отговорни за отстраняването на вредните и отпадъчните материали от тялото. Докато бъбреците извършват процеса на пречистване, някои соли и минерали не могат да бъдат отделени чрез урината и започват да се натрупват в бъбреците. С течение на времето тези натрупани соли и минерали причиняват образуването на камъни в бъбречните канали. При лечението на камъни в бъбреците възможностите за лечение варират в зависимост от размера и местоположението на камъка.

Какво представлява операцията за отсраняване на бъбречни камъни?

Причините за образуване на камъни в бъбреците са различни: Фактори като ниска консумация на течности, заболявания като диабет, хипертония и прекомерна консумация на сол в ежедневната хранителна програма причиняват образуването на камъни в бъбреците. Бъбречните камъни обикновено показват симптоми, когато навлязат в пикочния канал. Следователно болестта може да бъде открита в късен етап. Ако камъкът в бъбрека е малък и не може да се извърши интервенция за премахването му, пациентът се съветва да пие по-вече вода от стандартния си ежедбевен прием и се очаква камъкът да падне сам. Въпреки това, в някои случаи местоположението и размерът на камъка изискват намеса. Каква да бъде тази интервенция, решават специалисти в областта на урология. Ако камъкът в бъбрека е много голям и местоположението на камъка представлява заплаха за здравето на пациента, при лечението на камъни в бъбреците се използват хирургични методи. Днес хирургичните операциите за камъни в бъбреците се извършват с различни техники. Някои от видовете операции за камъни в бъбреците могат да бъдат изброени, както следва:

Перкутанна нефролитотомия (PNL)

Перкутанната нефролитотомия е хирургична операция за камъни в бъбреците, която позволява отстраняването на камъните в бъбреците. Това е метод на лечение, който позволява отстраняването на дори много големи камъни. Операцията се извършва с помощта на обща анестезия. За разлика от конвенционалните хирургични методи, перкутанната нефролитотомия е затворена операция. По време на процедурата се прави малък разрез в областта на гърба и бъбречният камък в бъбрека се разбива, като се достигне до бъбрека през този разрез. След като камъкът в бъбрека бъде раздробен, той се изважда през същия отвор.

В сравнение с метода на отворената хирургия, болката след операцията е по-малка. След няколко дни пациентът се връща към нормалното си ежедневие. Тук е важно да се отбележе, че пациентите трябва да избягват тежка физическа дейност през първите няколко седмици след операцията. Както при всяка хирургическа намеса, и след операцията перкутанна нефролитотомия в редки случаи могат да се наблюдават някои усложнения. При висока температура, гадене и силна болка след процедурата е препоръчително пациентът незабавно да се обърне към най-близкото здравно заведение.

Уретероскопия (URS)

По време на процедурата за уретероскопия, която е друга хирургична намеса за отсраняване на камъни в бъбреците, ендоскопът, наречен уретероскоп се въвежда през пикочния канал и камъните в бъбрека се разбиват с помощта на лазер. Ако размерите на разбитите камъни са големи, те се отстраняват по време на тази намеса. Понякога натрошените камъни при тази оперативна намеса могат да бъдат с малки размери. В този случай лекарят, който извършва намеса, може да изчака камъните да паднат сами. Уретероскопията е процедура, извършвана под обща анестезия. След уретероскопия пациентът обикновено се изписва в рамките на 1-2 дена след намесата.
Бъбреците са незаменими органи за непрекъснатостта на жизнените функции. Нарушенията в дейността на бъбреците могат да причинят много сериозни здравословни проблеми. Ранната диагностика е много важна за лечението на тези заболявания. При необходимост не пренебрегвайте посещението при специалист по урология.